HEDEF BELİRLEMEK

 

Hedeflerimizi belirlemek, zamanı kontrol etmenin en önemli göstergesidir. Hedefler planlarımızı şekillendirir, enerjimizi yönlendirir, gücümüzü birleştirmemizi sağlar.

Kendimize hedefler belirlemeliyiz ve hedeflerimizi not etmeliyiz. Hedef belirlediğimizde; hedefimize ulaşmak için gereken fiziksel güç enerji ve coşkuyu elde ederiz. Hedefe sahip olmanın en güzel yolu; kişiyi hedefe ulaştırmak için sürekli ayakta tutabilmesidir. Hedef bilinçaltına yerleştiğinde, gerçekleştirmek için hareket ederiz.

1978’ de Harward Üniversitesinde bir araştırma yapılarak, 4. sınıf öğrencilerine kaç kişinin hedefini belirlediği sorulmuş.

% 3 hedefini kâğıda yazmış,

% 13 hedefini kafasında belirlemiş,

% 84 ise hedef belirlememiştir.

1989’da 10 yıl sonra aynı insanların ne yaptıklarını araştırmışlar; % 13 hedefini kafasında belirleyen grup, hedef belirlemeyen % 84’ den iki kat daha fazla gelir elde etmiş. Hedefini belirleyip kâğıda yazan % 3’ün ise; diğer gruplardan 10 kat daha fazla gelir elde ettiği görülmüştür.

Hedeflerimizi belirlemeliyiz, bir yıl, üç yıl, yedi yıl, on yıl sonra nasıl bir yaşam istediğimizi hedeflemeliyiz. Belirlediğimiz hedefler bizi aşama aşama amaçlarımıza ulaştıracaktır.

Büyük başarılara ulaşmaya kararlı kişilerin, ilerleme basamaklarını birer birer çıktığı görülecektir. Hedefe ulaşmak için adım adım metodunu izleyebilirsiniz. Otuz katlı binaya çıkmak için birinci kat sonra bir kat daha ve sonra otuzuncu kat başarıya ulaşmak için kocaman ve tek bir adım atmalıyız. Hedef bir amaç bir erektir, hayata geçirilen düşlerdir.

Önemli olan nerde olduğunuz değil nerede olmak istediğinizdir. Neyi yapmayı planlarsak onu yapabiliriz. Alternatif yollar araştırarak, bizi hedefe götürecek değişik yollar bulabilmeliyiz.

Hedeflerimize ulaşabilmek için kendimize yatırım yapmalıyız. Başarılı insanlar hedeflerine odaklanmıştır, bu da onlara mücadele ruhu ve enerji sağlar.

Hayatta yapmak istediğimiz şeyleri başarmak için en önemli adım ne istediğimize karar vermektir. Başarı için gereken temel öğeleri öğrenmeliyiz, disiplinli olup asla vazgeçmemeliyiz, Zor ve sıkıntılı anlarda sabır gösterip ısrar etmeliyiz.

 

İnsanlar çoğunlukla hedeflerine yaklaştıklarında vazgeçme eğilimi gösterirler. Biraz daha mücadele edebilseler hedeflerine ulaşabilecekler. Hedeflere ulaşmak için disiplin, azim, çaba ve süreklilik çok önemlidir.

Düşlerinizi hedef ve amaç haline getirin. Hedefe varmak kadar, bu uğurda yapılan yolculuk da öğretici ve eğlencelidir. Mutluluk zenginlik ve başarı hedef belirlemenin yan ürünleridir, tek amaç değildir. Ne istediğimize karar verip hedefimizi belirli ve ölçülebilir hale getirmeliyiz. İnanırsak yeteri kadar ister isek hedeflerimize mutlaka ulaşırız.

BESTEKÂRIN HEDEFE ODAKLANMASI

Bununla ilgili güzel bir örnek aşağıda aktarılmıştır; “Bir bestekâr, beste yapmak üzere çalışmalara başlamış. Bestekâr, yapacağı bu besteye kendini adamış, öyle ki yaptığı günlük rutin işlerin yanında kafası sürekli olarak bu besteyle meşgulmüş. Gece rüyasında dahi yapmaya çalıştığı besteyi görüyormuş.

Bestekârın bestesi üzerinde düşündüğü bir gün, yolda karşıdan karşıya geçerken aniden bir araba kendisine çarpmış. Besteci baygın halde yere yuvarlanmış. Arabanın sürücüsü fırsattan istifade hemen kaçmış.

Hastaneye kaldırılan besteci gözlerini açtığında polisler sormuş: Size çarpan arabanın plakasını alabildiniz mi? “Hayır” demiş besteci markasını görebildiniz mi? besteci görmediğini söylemiş. Kendisine çarpan araba hakkında hiçbir şey hatırlayamamış.

Polisler ümitsiz bir şekilde: Üstat, ne olur biraz düşün! Belki hatırlayabildiğiniz bir şey çıkar, demişler. Besteci biraz düşününce: Tamam! Bir şey hatırladım demiş. Polisler derhal kâğıt kaleme sarılmışlar. Egzozundan şöyle bir ses çıkıyordu: do, mi, fa…”

Bestekârın bu hikâyesi, kişinin işine motive olduğunda zihninin ve bedeninin tamamıyla başarmak istediği işe odaklandığını hatırlatan güzel bir örnek. Bizlerde başarılı olmak için, içimizdeki çalışma ve azim duygularınızı gün ışığına çıkarıp plan yaparak işimize yoğunlaşmalıyız.

MURAT ERTAN

EĞİTİM BİLİM UZMANI

İLETİŞİM UZMANI