OKULA YENİ BAŞLAYACAK ÇOCUKLARI İÇİN VELİLERE ÖNERİLER

 

Okula başlamak, çocuklar ve aileleri için önemli bir aşamadır. Çocuğun yaşamında büyük bir değişim meydana gelmektedir. Çocukları ile birlikte, aileler de bu heyecana ortak olmaktadır. Bir çocuk için okul, daha önce tanımadığı insanlar, uyulması gereken kurallar ve öğrenilmesi gereken bilgilerdir.

Okula yeni başlayan çocukların belli bir süre yabancılık çekmesi ve uyum güçlüğü yaşaması normaldir. Öğrencilerin zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan hazır olmasını gerektirmektedir. Aile ve öğretmen iş birliği içerisinde olursa bu süreç sağlıklı bir şekilde atlatılabilir.

 

Okula Alışma Dönemi İçin

Velilere Öneriler:

 

Okul Korkusu

“Aileler dikkat! Okul korkusu hemen çözülmezse okul fobisine dönüşür.”

Okul korkusuna sahip çocukların ilk belirtisi okula gitmek istememesidir. Sürekli ağlama, arkadaşları ve öğretmeni hakkında şikâyette bulunma durumları da gözlenebilir.

İlk kez okul hayatına başlayacak çocuklar için okul korkusunun yaygın sebepleri arasında güvenli alandan ayrılma korkusu ve özerkleşme kaygısı yer alıyor. Okula başladığı döneme kadar anne ve babanın yanında kendini güvende hisseden çocuk, okula başlaması ile birlikte güvenli alandan ayrılıyor. Bu durumda aile ve çocuk kaygı duymaya başlayabilir.

Okul korkusu yaşayan pek çok çocuğun anne-babası ile görüşüldüğünde anne-babanın çocuğundan ayrılma konusunda yoğun korku ve endişe yaşadığı görülmektedir. Bu da çocuğu etkilemektedir.

Çocuğuna karşı aşırı korumacı bir yetiştirme tarzı benimsemiş anneler, çocuğun anneye bağlı bir kişilik geliştirmesine zemin hazırlayarak akranlarına göre daha geç özerklik kazanmasına neden olabiliyor.

Sosyal ilişkilerinde girişken olmayan, içine kapanık, arkadaş ilişkileri zayıf olan ve öğretmenden korkan çocuklarda okul korkusu daha sık görülüyor. Okula yeni başlayan çocuklarda görülen okul korkusu ilk haftalarda çözülemezse okul fobisine dönüşebilir.

 

Çocuğunda Okul Korkusu Olan

 Anne-Babalara Öneriler:

 

Çocukların Beslenmesinde

Dikkat Edilecek Hususlar:

MURAT ERTAN

EĞİTİM BİLİM UZMANI

İLETİŞİM UZMANI